torsdag 11. august 2011

To luer og en t-skjorte og noen tanker om diett og fibromyalgi

Rett før sommeren sydde jeg litt jeg ikke har fått blogget. Denne T-skjorten sydde jeg til Mikkel av litt stoff jeg hadde liggende.

Oppskrift: Stoff og stil - t-skjorte 81001

Stoff: Stretch jersey trykt

Størrelse: 6 mnd

Etter at søsteren min fikk en dobbelsydd lue til Mikkel tidligere i vår, ønsket hun seg et par luer med kun enkelt stoff til litt kalde sommerdager. Da ble disse to sydd, og de har vært i bruk mye igjennom våren og sommeren. Og nå ser det neste ut til at vi snart trenger en lue alle man. Makent til kaldt vær i august tror jeg ikke jeg har opplevd før. 5 grader om natten, og dagstemperatur på 12 grader er jo ikke mye å skryte av en sommerdag.

Oppskrift: Min egen justert ut fra denne oppskriften: her

Stoff: stretch jersey med trykk

Størrelse: Ca 6-9 mnd

Det er nå straks slutt på sommerferie, og det skal bli godt å komme igang med hverdagen igjen for små og store. Det har vært en flott sommerferie med mange opplevelser.

Den største var turen til Mallorca med hele familien til mannen min. Det var en fantastisk uke. Masse deilig sol og god varme, bading og late dager på stranda og ved bassengene.

Vi har ellers vært mange uker på hytta, og vi har vært så heldige å ha flere besøk. Vi hadde først 3 flotte dager sammen med mamma, pappa, lillesøster, svoger og lille Mikkel. Det var dessverre regn, men vi koste oss masse for det.

Uken etter hadde vi 3 flotte dager sammen med våre beste venner. Det var 4 barn som storkoste seg hver dag, og det gjorde vi voksne også. Vi avsluttet de tre flotte dagene med en dag i Bø sommerland. Helt topp!

Ellers har ferien gått med til å arbeide på hytta. Det går framover, mest utvendig i år. Vi er ikke ferdig inne, men har valgt å utsette det til høsten. Det har vært veldig moro å få opp veranda, bygd over tanker, og etterhvert skal rørene inn og vi får snart vann og avløp.

Det har for min del hvert en veldig varierende sommer i forhold til formen. Jeg har gått på diett siden mai. Kosthold uten egg, gluten, melk, og minst mulige mengder sukker og gjær. Prøvene viste intolleranse på egg, melk og gluten, i tillegg til allergi på det jeg allerede vet om: Alt som kryssreagerer med bjørk, gress og burot. (dvs, løk, erter, paprika, rå grønnsaker, hvit fisk, salater, steinfrukter)I tillegg soya. Dietten skulle gi meg energien tilbake og mindre smerte mente legene på Balderklinikken.

Jeg har nå gått i 3 mndd, og jeg må si at jeg kan skryte av meg selv. Har fulgt programmene til punkt og prikke. Det eneste jeg måtte gjøre er å bruke glutenfri brød istedet for frøknekkebrød, fordi jeg konstant var svimmel og gulpet frø. I tillegg har jeg måtte bruke noe sukker for å ikke være svimmel.

Den siste mnd har jeg testet ut de allergenene jeg har måtte være uten i dietten. Å spise mat med hvetemel gir meg i de fleste tilfellene vondt i magen hvis jeg spiser det flere ganger om dagen. Hvis jeg kun har spist noe med hvetemel, eks et skive brød i løpet av dagen har det ikke vært merkbart. Egg merket jeg ikke noe forskjell på, mens melk ikke går i det hele tatt. Og det har jeg jo skjønt før jeg startet på dietten også. Så det er bare å holde seg unna i det store og hele. Melk slo også ut svakt på allergi, så det er nok ikke gunstig for meg.

Men....... Hva blir konklusjonen?

Magen har blitt bra, og det er jeg veldig glad for. Slipper å slippe alt jeg har i hendene fordi jeg bare må på do:) Kroppen er nok litt roligere, hvis dere skjønner hva jeg mener. Men trettheten, smertene og hodepinen er akkurat likedan. I perioder fungerer alt veldig fint, mens i andre uker er det akkurat som det har vært. Det eneste som synes gjør godt for kroppen er god ballanse mellom søvn, hvile, rolige dager og aktivitet. Det er bare det å finne den gode ballansen da! Når jeg gjerne vil jobbe fullt, og fungere i hverdagen.

Hverdagen starter igjen til uken, og det bruker jeg mye energi på å tenke på. Jeg vil så gjerne jobbe fullt. Har en jobb jeg elsker, og flotte elever og kollegaer. Men i år begynner jeg i 50%, for å begynne med noe jeg vet har fungert.

Jeg hadde så stor tro på dietten, og at det skulle gi resultater. Kanksje må jeg gi det mer tid?

Noen som har prøvd det samme? Og fått eller ikke fått resultat? Og noen som har gode oppskrifter på matretter uten gluten, egg og melk, og minst mulig sukker og gjær?

Jeg liker egentlig ikke å skrive så mye om mitt eget liv, men jeg håper noen av dere kan ha noen gode råd og tanker.

Ønsker dere alle en flott helg.

9 kommentarer:

Bundingen sa...

Jeg har ingen gode råd, men jeg synes du har utrolig god innsikt i din egen situasjon. Jeg er imponert over pågangsmotet og viljen du viser i forhold til å klare utfordringene i hverdagen med små barn og lærerjobb. Så var det denne balansen mellom aktivitet og hvile, da. Det er vanskelig. Men lykke til! Synes du er tøff som skriver så åpent om sykdommene dine. Er spent på hvordan det går med deg og legger meg til som følger.

Ha en fin kveld, og nyt resten av ferien din!

Tovepia sa...

Så flotte ting du har sydd!!
Jeg har ingen råd å komme med, men håper virkelig du finner ut av det; godt at det i det minste hjalp på magen.
Kanskje ligger fasiten i balansen mellom aktivitet og hvile, men det er ikke enkelt, det skjønner jeg.
Håper du får en god arbeidsstart; nyt siste rest av ferien, klem fra meg;)

Greta sa...

Hei kjære deg. Det vert ikkje lett å lage mat uten alt det. Eg har gått over til lavkarbo. Det har du aknskje sett. eg spiser altså ikkje poteter + alle grønnsaker som vokser unde jorden, ikkje vanlig mel, ikkje melk, men rømme, cc, cf, og fløte og masse egg og feit mat. Eg har blitt så utrolig mye friskere. HAr masse emr energi, sovner ikkje kl 10 i stolen min, Bruker ikkje vanlig sukker, men sukrin i små mengder. Men viss du ikkje kan spsie egg, så er det vanskelig å få i eg nok proteiner kanskje. Du bruker vel bakepro da? korleis får du i deg nok fett da?. Skulle visst ha diskutert dette med deg ein anna stad. Lykke til. klem

Lene sa...

Så flotte ting du har sydd, artige mønster på de stoffene:)


Har ikke peiling på slikt, men håper du finner ut noe som gjør verdagen lettere. Det høres veldig slitsomt ut. Synes du er veldig flink!!

Unknown sa...

Hei, superfin t-shirt og luer.
Vi har nydelig sommervær i disse dager, men landet vårt er veldig ulikt i vær og vind.
Jeg ønsker deg lykke til med arbeidet å finne ut av helsen. Jeg holder selv på med det samme og skal også jobbe 50 % dette året. :))

Tonemor sa...

Så flotte ting du har sydd.
Jeg har nok desverre ingen gode råd og komme med, men jeg håper virkelig du finner ut av det.
Klem Tone

injosa sa...

Så fine ting du har sydd.

LisaM sa...

Så fine ting du har sydd☺

Herlige med gode ferieminner, men nå er det ikke mye som minner om sommer lenger....

Lykke til!!☺

Renate sa...

Det er ikke bare-bare å følge en streng diett! Jeg har vært uten melk i 3 år, gluten i 2 år og så har jeg histaminrestriksjoner på dietten også.

Mamma har funnet frem noen oppskrifter, som jeg kunne dele med deg, men så tenkte jeg at flere kan ha nytte av dem, så jeg skal blogg om dem, snart en dag. :-)

I dag ar jeg akkurat lagt ut en bloggpost om allergivennlige energibarer - kanskje du kan finne deg et nytt mellommåltid, blant alle de slagene jeg har skrivd om... Du finner posten HER.

Tiden går fort frem til at vi ses i bursdag, igjen. :-)

Klem Renate.